Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příští hodina - Večerníčky

12. 4. 2012

Příští hodina bude na téma Večerníčky. Po dlouhém rozmýšlení, jak toto téma uchopit, jsem se rozhodla, že nebudeme vyrábět kachel, jak jsem měla původně v úmyslu, ale talířek. Bude to práce delší, složitější, proto si jí rozložíme do dvou hodin a poznáte zase nový druh barvení keramiky.

Tímto Vás tedy žádám, abyste si všichni na příští hodinu přinesli dětský talířek na polévku. Vyložíme ho igelitem, z hlíny vyválíme placku a vykrojíme kolečko. To poté položíme do talířku, uhladíme a razítky s motivy večerníčků talířky vyzdobíme. To bude pro tuto hodinu - co se keramiky týče - všechno. Večerníčkové talířky necháme zaschnout, na konci hodiny výrobky přendáme z vašich talířů do beden a talířky si zase odnesete domů.

Na večerníčkovské téma budeme ještě zpívat písničku "Dříve než vám klesnou víčka těsně před spaním ..." a pokud budete při výrobě rychlí, možná stihneme ještě nějaký menší výrobek z papíru.

Další týden (doufejme, že nám talířky včas vyschnou) pak budeme přežahnutý talířek barvit metodou vytírání. To znamená, že na talířek, který bude po prvním výpalu, budeme nanášet barvy, které zatečou do narazítkovaných obrázků. Zbytek barvy se omyje a talířek natřeme transparentní (průhlednou) barvou. Opět necháme zaschnout a budeme doufat, že do další hodiny stihneme ostrý výpal. Zbytek hodiny budeme věnovat našemu připravenému tématu - Písmenka.